Programma HIP 2024

Agenda
Februari: Koggeschepen in de polderbodem door Karel Vlierman 

Maart: Spreektalen in de omgeving door Harrie Scholtmeijer en Albert Bartels

Het nieuwe jaar is begonnen! Dat betekent dat we u ons jaarprogramma voor 2024 kunnen presenteren. We hebben een programma samengesteld met boeiende en interessante lezingen, die u zeker niet wilt missen!

Koggeschepen in de polderbodem
 
De eerste lezing van dit jaar zal plaatsvinden op donderdag 15 februari en zal verzorgd worden door Karel Vlierman. De titel van de lezing is: ‘Koggeschepen op de polderbodem’.
Vlierman is maritiem archeoloog en koggespecialist en heeft zijn hele leven scheepswrakken opgegraven en daar onderzoek naar gedaan, waaronder een tweetal koggen in de buurt van Antwerpen en een koggewrak in de IJssel nabij Kampen. In 2021 verscheen zijn proefschrift Cogs, Small Cogs, and Boats, waarin hij maar liefst 30 scheepswrakken onder de loep neemt. Hoewel elders in Europa meerdere koggeschepen zijn gevonden, blijft de vraag: waar komen ze vandaan? Het antwoord daarop ligt dichter bij huis dan u wellicht verwacht.
 
De Zuiderzee was een drukbevaren gebied en na de inpoldering zijn er tal van scheepswrakken gevonden. Welke sporen van de geschiedenis van de Hanzesteden en haar koggeschepen liggen verborgen in de poldergrond?
U bent van harte welkom om 15 februari de lezing bij te wonen en meer te weten te komen over de koggen en het werk van Karel Vlierman.
 
De avond begint om 20:00, met een kopje koffie en thee vooraf. De toegang is gratis, maar om zeker te zijn van een plekje is een kaartje reserveren gewenst. Dat kan via de website flevomeerbibliotheek.nl of aan de balie in de bibliotheek.
 
Maart
 
Op donderdagavond 7 maart geven Harrie Scholtmeijer en Albert Bartels een lezing over spreektalen en dialecten in de omgeving van de Noordoostpolder. Hoe is het Nedersaksisch ontstaan? Hoe kan het dat de streektaal van de polderpioniers binnen één generatie plaats maakte voor vlekkeloos ABN? En welke dialecten worden er onder nieuwkomers eigenlijk gesproken?
Het belooft een interessante lezing te worden!
 
April
 
In de maand April verschijnt het nieuwe boek van schrijver Eva Vriend. In Het eiland van Anna laat Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van de gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over wortels, migratie en identiteit. Maar bovenal gaat het over hoe iedereen op zoek is naar een ‘thuis’. En dat kan ook, zoals bij Anna, een eiland zijn dat allang niet meer bestaat.
De datum voor deze lezing is nog niet vastgesteld.
 
Juni
 
In de maand juni komt Henk Huisman vertellen over de plannenmakers. Wie waren de mensen die de polder ontwierpen en het nieuwe land vormgaven?
De datum voor deze lezing is nog niet vastgesteld.
 
Najaar 2024
 
In het najaar van 2024 hebben we nog genoeg op de agenda staan! Omdat we op de busreis van vorig jaar positieve reacties hebben ontvangen en het dit jaar tachtig jaar geleden is dat in de Noordoostpolder de razzia plaatsvond, willen we dit jaar graag aandacht geven aan de razzia door weer een busreis en een lezing.
Maar daar hoort u later dit jaar meer over, er staat voor nu genoeg moois op ons te wachten!

Meer informatie:

FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder
Harmen Visserplein 5
8302 BW Emmeloord
T 088 008 0730
noordoostpolder@flevomeerbibliotheek.nl

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *