Binnenkort is er de 4 mei viering. Dodenherdenking. Voordat we om 20u twee minuten stilte houden bij het oorlogsmonument aan de Granpré  Molièrelaan in Emmeloord gaan de nieuwe burgemeester Roger de Groot en leden van het 4-5 mei comité in de vooravond naar de begraafplaats in Emmeloord. Hier liggen 4 oorlogsslachtoffers. Deze  4 slachtoffers behoorden bij de het vliegtuig en bommenwerper ‘De Wellington DX-X’. Het vliegtuig steeg op om 19u op 12 oktober 1941 vanuit Engeland voor een aanval op Bremen (Duitsland).  Enkele uren later rond  22u  werd het toestel neergeschoten door een Duitse  Messerschmitt  boven de Noordoostpolder en kwam terecht  op kavel  34 aan de Baarloseweg bij Luttelgeest. De Wellington zonk weg in de drassige grond van de net drooggelegde polder.

De oude locatie van het Vliegeniersmonument in Marknesse waar de omgekomen bemanning van Wellington (R1757) en Lancaster (JA702) worden herdacht.
(foto via www.NOPinoorlogstijd.nl)

In het vliegtuig zaten 6 bemanningsleden. Sergeant en piloot A.W Jeffries uit Engeland, 28 jaar oud.  Waarnemer P.F.M. Cooke uit Nieuw-Zeeland,  21 jaar. Radiotelegrafist W.C. Wood uit Engeland,  21 jaar. Boordschutter W.H.S Byers uit Canada,  28 jaar. Co-piloot H.J. Myers, 23 jaar oud en staartschutter L. Rickard.

Vijf van de mannen kwamen gelijk om. L. Rickard kon zich redden met zijn parachute en werd gevangen genomen in Blokzijl. H.J. Myers werd direct geborgen en begraven te Kuinre. De omgekomen Byers, Cooke, Wood en Jeffries (als enige getrouwd) zijn in 1948 herbegraven op de Algemene begraafplaats te Emmeloord.

De vier oorlogsgraven in Emmeloord, in 1949.
Later kregen ze allemaal een grafsteen van de Commonwealth War Graves Comission
(foto via www.NOPinoorlogstijd.nl)

Vanaf 1941 waren de vier omgekomen vliegeniers begraven in een  veld aan de Baarloseweg waar ze neergestort waren. In 1950 werden bij de 4 omgekomen mannen grafstenen geplaatst. In de grafsteen van W.C. Wood staan de volgende woorden gebeiteld.

‘To live in hearts. We leave behind is not to die. We’ll meet again, my son.’


3 reacties

Teunis Schuurman · september 10, 2022 op 12:01 pm

Zie hier de juiste leeftijden, op de stenen staat het ook verkeerd

———————————————————————————
Crew: Wellington Mk.Ic – R1757 – DX-X – 12 Oct 1941 – Mission: Bremen
———————————————————————————
1259260 – Sgt. – Pilot – Arthur William Jeffries – RAFVR – Age 28 – KIA

R/78189 – J/5331 – P/O. – Co-Pilot – Hilyard Lowell Myers – RCAF – Age 23 – KIA

404531 – Sgt. – Observer – Percy Frederick Meadows Cooke – RNZAF – Age 21 – KIA

1261700 – Sgt. – W.Operator / Air Gunner – William ‘Bill’ Christopher Wood – RAFVR – Age 21 – KIA

R/68121 – F/Sgt. – Air Gunner – William Harold Stanley Byers – RCAF – Age 28 – KIA

1207719 – W/O. – Rear Air Gunner – Leonard ‘Len’ Rickard – RAF – Age 29 – POW
———————————————————————————
For the order I did follow the original “printed” version of the “Loss card” – not the written index !!!
PILOT, NAV., W.OP., F.E., B.A., A.G., A.G.

Ali nijdam-Burger · april 13, 2023 op 10:46 am

“Vanaf 1941 waren de vier omgekomen vliegeniers begraven in een veld aan de Baarloseweg”, enz. staat hier boven omschreven. Dit is een onjuiste omschrijving. Deze vier bemanningsleden , “zijn met de resten van het vlieguig in den toentertijd drassigen bodem weggezonken”. aldus een schrijven van het gemeentebestuur van Kuinre d.d. 9 april 1943

Ali Njjdam-Burger · april 13, 2023 op 10:53 am

En de Baarloseweg hoort bij Marknesse. En niet bij Luttelgeest zoals boven omschreven

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *