Afgelopen kwartaal ontving het Cultuur Historisch Centrum een schenking door bemiddeling van historisch genootschap Wieringermeer. Deze schenking bestond uit een drietal albums van dhr. Smeding waarin foto’s van zijn werk en afscheid zitten voorzien van bijschriften. En een wandkleed met daarop de Noordoostpolder.

Het wandkleed, geborduurd door mevr. Enthoven. Dit wandkleed is eerder aan Smeding aangeboden bij zijn afscheid. In het Flevolands Archief is hier een foto van gearchiveerd. Hierbij wordt vermeld:

Afscheid van dr.ir. S. Smeding als directeur/landdrost. Personeelsavond in Kampen op 21 september 1954. Mw. en dr. Smeding met Chris Enthoven voor de door haar vervaardigde handwerktaferelen.

Over mevrouw Anne Charlotte Christine (Chris) Enthoven:
Geboren: Amsterdam, 27 juli 1908 – aldaar, 25 december 1990

Chris Enthoven was een Nederlands textielkunstenaar actief van 1930 tot 1990.

Enthoven werd in 1931 toegelaten op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en bleef daar tot en met het cursus jaar 1936/37. Ze werd aanvankelijk opgeleid als kunstschilder maar op de Rijksacademie stapte over op kunstnijverheid of toegepaste kunst waaronder textielkunst. Ze maakte klein textielborduurwerk met een techniek die bekend staat als petit point en de techniek witwerk. Voor wandkleden gebruikte ze een grovere techniek. Ze werkte uitsluitend met naald, stof en draad. Ze maakte ook werk in opdracht, zoals een wandkleed voor het nieuwe Gemeentehuis van Schoondijke in 1956. Naast borduurwerk bleef ze ook tekenen en schilderen en werkte met email.

Bron en meer informatie: Wikipedia


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *