Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder organiseert samen met de Flevomeerbibliotheek Noordoostpolder komende periode weer diverse activiteiten. Hieronder de agenda.
Heeft u nog activiteiten, en zijn deze niet vermeld? Neem dan contact met ons op.

Als u niet zo handig bent in digitaal kaarten reserveren, kunt u altijd langskomen aan de balie in de bibliotheek. Wij helpen u graag met het printen van uw kaartje! Lukt het niet om langs te komen? Geen probleem, belt u gerust naar ons nummer, we bewaren dan het kaartje tot de avond van de lezing.

12 september: ‘Oostenrijkse Woningen’ in de Noordoostpolder door Terry van Dijk
Door heel Nederland vind je ze: Oostenrijkse woningen. Ook in Emmeloord en de rest van de Noordoostpolder staan deze bijzondere woningen, die anders zijn dan woningen die gebouwd zijn in de polderarchitectuur. Wat maakt deze woningen zo bijzonder en komen ze eigenlijk wel uit Oostenrijk?

19 oktober: busreis ‘80 jaar razzia’
Na het succes van onze vorige busreis langs de waterwerken in de Noordoostpolder, is het nu tijd om zoek te gaan naar de razzia die dit jaar precies 80 jaar geleden plaatsvond in de Noordoostpolder. Welke sporen van deze gebeurtenis liggen nog in de Noordoostpolder en wat herinnert ons nog aan de Tweede Wereldoorlog?
De datum voor deze bustocht is vooralsnog een voorlopige datum. Wij hopen binnen korte tijd u meer informatie te kunnen bieden. We houden u op de hoogte!

7 november: ’80 jaar dierenartsen in de Noordoostpolder’ met Erik Jan Tjalsma
Dierenarts Erik Jan Tjalsma neemt in november afscheid van Dierenkliniek Emmeloord, na 40 jaar in dienst te zijn geweest. Toevallig is het dit jaar ook 80 jaar geleden dat de eerste dierenarts, J. Baas, zich vestigde in de pas drooggevallen Noordoostpolder. Over de dierengeneeskunde in de Noordoostpolder, uit de pionierstijd en daarna, vallen veel mooie verhalen te vertellen. Daarnaast beschikt Erik Jan Tjalsma over een grote boekenverzameling, waarvan enkele exemplaren zullen worden tentoongesteld in de bibliotheek. Komt dat zien!

21 november: ‘Zwijgende vaders’ door Tim Overdiek
Honderdduizenden mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om in Duitsland te werken. De Arbeitseinsatz was een cruciale en nietsontziende manier om de oorlog gaande te houden. De meesten zwegen later over wat ze er hadden meegemaakt.
De vader van journalist en schrijver Tim Overdiek was zo’n dwangarbeider. Hij weigerde tot zijn dood over zijn tijd in Duitsland te praten. Dat het traumatisch was geweest was duidelijk, maar wat over wat hij precies had meegemaakt sprak hij nooit. Overdiek ging op zoek naar die verhalen en schreef er een boek over, ‘Zwijgende vaders’, dat als eerbetoon dient aan al die gewone Nederlandse jongens die terechtkwamen in de Duitse oorlogsmachine.
Ook de Noordoostpolder kende zwijgende vaders. Omdat het dit najaar 80 jaar geleden is nodigen wij Tim Overdiek uit om te komen spreken over zijn boek en zijn zoektocht naar de verhalen waarover zijn vader nooit meer heeft gesproken. 

En verder… De Maand van de Geschiedenis!
In Oktober is het de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Echt Nep’, en ook FlevoMeer Bibliotheek pakt uit met allerlei lezingen en activiteiten in al onze vestigingen.
Tijdens de geschiedenismaand komt de Flevolandse historicus Thomas Hoeksema vertellen over de Brits-Nederlandse oorlogen en de rol van propaganda die daarbij gebruikt werd. Hoe werden de Engelsen bij ons afgeschilderd en de Nederlanders bij de Britten? Klopt dat beeld wel? En was al het nieuws dat over de oorlogen werd gebracht wel echt? Is fake nieuws iets van de laatste jaren of is het altijd al aanwezig geweest? Het belooft een interessante avond te worden vol zeeslagen uit vervlogen tijden én de actualiteit! De uiteindelijke datum van deze lezing wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Houd de website van de bibliotheek in de gaten!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *