Lezing: Geborgen in de polderklei

Geborgen in de polderklei van de oude zeebodem liggen vele historische schatten die de geschiedenis van onze provincie vertellen. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de gezonken vliegtuigen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestort zijn. Op donderdag 15 oktober geeft Stichting Ongeland een lezing over deze vliegtuigwrakken in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder.

Oorlog boven Flevoland

Het huidige Flevoland was tijdens de oorlogsjaren volop in ontwikkeling. De oorlogsjaren in deze regio zijn vooral bekend vanwege de oorlog bóven dit gebied. De geallieerden planden hun vliegroutes veelvuldig over het IJsselmeer, omdat men hier weinig te vrezen had van luchtafweer. Ook waren daar vele oriëntatiepunten voorhanden die hielpen om hun weg naar Duitsland en terug te vinden. Hierdoor zijn in dit gebied vele vliegtuigen neergeschoten door de Duitsers, of neergestort omdat ze de weg terug naar Engeland niet konden volbrengen.
Een vliegtuigwrak is meer dan alleen een teruggevonden stuk metaal in de grond. Elk wrak kent haar afzonderlijk stukje geschiedenis en eigen verhaal. Tijdens deze lezing worden de verhalen achter de vliegtuigen verteld. De verhalen geven een beeld van de missies die men vloog en wat de bemanningen onderweg meemaakten, voordat hun vlucht in de golven van het IJsselmeer of in de woeste rietlanden van de Noordoostpolder eindigde. 

Stichting Ongeland

Stichting Ongeland probeert dit deel van de oorlog te belichten, en de herinnering aan wat onze bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog voor ons hebben betekend levend te houden. Dit doet zij door middel van het plaatsen van crashpalen, het geven van lezingen op school en de uitgave van het boek ‘Geborgen in de Polderklei – Airmen van de Zuiderzee’.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Haal je gratis kaartje via de oranje knop hieronder of bij de informatiebalie in de bibliotheek in Emmeloord.

Maand van de Geschiedenis in FlevoMeer Bibliotheek

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Ook in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder duiken we dieper in onze geschiedenis, samen met onze partners Stichting Vrienden van Schokland, Stichting Canon De Noordoostpolder en het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder. Dit jaar organiseren zij een lezing op donderdag 15 oktober en een historische dag op zaterdag 24 oktober.

Polderhistorie bij Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder

Het Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder (CHC NOP) opent op zaterdag 29 februari van 10 tot 12 uur haar deuren voor bezoekers met belangstelling voor polderhistorie.

De collectie boeken en foto’s van het CHC NOP is in te zien. Wie historische foto’s of documenten wil delen met het CHC NOP kan terecht. Ook bij zoekvragen kunnen de vrijwilligers verder helpen.  

Het Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder is gevestigd in het Cultuurbedrijf, Harmen Visserplein 2, Emmeloord.

Vanaf 1 maart is het CHC NOP elke donderdagmiddag open van 14 tot 16 uur, bezoek op afspraak is ook mogelijk.

Let op: Tijdens de schoolvakanties is het Cultuurbedrijf en daarmee het Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder ook gesloten

website: www.chcnop.nl
e-mail: info@chcnop.nl