Zoekhulp bij onderzoek naar personen

U zoekt meer gegevens van een persoon. Dit kan een familielid, of kennis – of onbekende zijn.
Met onderstaande zoekhulp kunt u wellicht zelf onderzoek doen. Mocht u hulp nodig zijn of vragen hebben, neem dan contact op.


Vooraf

Geen onderzoek is effectief zonder drie essentiele zaken:
1) Wees geordend, en grondig (documenteer én archiveer uw eigen werk goed)
2) Wees creatief. Alleen zoeken op voornaam en achternaam resulteert vaak in een gefrustreerd onderzoek en zeer mager resultaat.
3) Gun u zelf tijd. Het komt voor dat pas na 10 jaar resultaat geboekt wordt. Dit komt dóór hulp van anderen en/of indexering van gegevens.

1. Inventariseer bestaande gegevens

Verzamel en inventariseer gegevens die u reeds weet of heeft. Wat was de volledig naam van de persoon, welke kennis is reeds aanwezig. Welke verhalen zijn er, schrijf deze op.

2. Maak een stamboom (en sociogram)

Door het maken van een stamboom krijgt u overzicht van familie van de persoon in kwestie. Ook kan het helpen door een sociogram te maken van de persoon en zijn sociale contacten. Dit kan u later helpen, indien u niet direct meer informatie kan vinden of vastloopt. Door te zoeken op andere personen kunt u mogelijk ook andere archieven of informatiebronnen vinden. Hierin kan bijvoorbeeld weer informatie zitten over de persoon die u zoekt.

3. Vraag een persoonskaart op (optioneel)

Indien u niet of nauwelijks gegevens hebt over de persoon, kunt u een persoonskaart opvragen bij het CBG. Dit geeft een overzicht van de persoon als hoofd van een gezin, kinderen en verblijfplaatsen.
LET OP: Indien persoon tijds de oorlog is ondergedoken geweest is dit als ‘gat’ mogelijk te verklaren op zijn persoonskaart.
Tip: Een persoonskaart van de ouders of verzorgers van de persoon opvragen kan ook inzicht bieden in zijn direct directe omgeving (familiair)

4. Ga op delpher.nl op zoek

Zoek in kranten of zijn of haar naam voorkomt. Wees hierbij zo creatief mogelijk. Er kan gezocht worden op voornaam + achternaam, echter wordt veelal in familieberichten ook gebruik gemaakt van voorletter + achternaam.
Tip: Zoek op naam/namen i.c.m. een tijdsaanduiding. Of zoek eens op een adres.

5. Voer literatuurondezoek uit

Als u weet wat de persoon heeft gedaan, en in welke omgeving kunt u literatuuronderzoek doen op het onderwerp, regio of gebeurtenis. Niet alle informatie is op internet te vinden.
Als u bijvoorbeeld weet dat persoon betrokken was tijdens de oorlog bij verzetswerk kunt u op de regio waar de groep actief was in het NIOD archief (zie hieronder) specifiek zoeken op deze groep / omgeving. Dit biedt weer andere aanknopingspunten dan de persoon v.w.b. naam.

6. Schrijf regionale archieven of musea aan

Regionale archieven hebben mogelijk meer informatie, of weten waar mogelijke familieleden (nog) wonen. Ook is bij een regionaal archief of museum lang niet altijd alles geïndexeerd en online beschikbaar.

7. Zoek in de inventaris bij nationale en internationale archieven

indien een persoon binnen een groter geheel een aandeel had, is het mogelijk dat er landelijke archieven meer te vinden is. Of over de persoon specifiek, of mogelijk over gebeurtenissen waar hij/zij bij betrokken was.

Tip:
Nationaal Archief in Den Haag (https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken)
NIOD (specifiek oorlogsdocumentatie archief) (https://www.niod.nl/nl/collecties/archief)
Bad Arolsen archive (https://arolsen-archives.org/en/search-explore/search-online-archive/)
Yad Vashem (indien persoon joods is, of geholpen is door mensen die hem/haar hulp hebben geboden.

7. Het is soms mogelijk om ergens een oproep te plaatsen
Door het plaatsen een oproep (op internet) wordt het veelal bewaard en gearchiveerd. Als iemand (Bijv. een familielid) een zoekopdracht geeft kan het gebeuren (ook na jaren) in contact met u komt.

Dit kan overigens ook op Facebook – op specifieke groepen.

8. Aanvaard hulp van anderen
Het kan helpen als u een zoekvraag ook bij anderen neerlegt. Soms duurt het een half jaar of langer voordat iemand een antwoord heeft. Wacht, en vraag na een tijd of er mogelijk meer informatie is.