Oefenterreinen uit de Koude Oorlog
Tijdens de Koude Oorlog (1948-1991) bereidde Nederland zich voor op een mogelijke aanval uit het Oosten. Naast luchtwachttorens en mijnenuitkijkposten werden er ook kokerschietbanen aangelegd. Deze betonnen constructies dienden als veilige oefenlocaties voor militairen om te trainen met lichte wapens, zoals pistolen en geweren.

Wat is een kokerschietbaan?
Een kokerschietbaan is een betonnen tunnel waar soldaten konden oefenen met schieten zonder gevaar voor de omgeving. De kokervorm zorgde ervoor dat kogels gecontroleerd werden opgevangen, waardoor trainingen veilig konden plaatsvinden.
Waarom werden kokerschietbanen gebouwd?
Deze banen waren essentieel voor militaire training. In een tijd waarin een aanval altijd op de loer lag, moesten soldaten goed voorbereid zijn. De afgesloten structuur bood een gecontroleerde en efficiënte manier om schietvaardigheden te ontwikkelen.

Wat is er vandaag nog van over?
Veel kokerschietbanen zijn na de Koude Oorlog gesloopt of in verval geraakt. Toch zijn er nog enkele bewaard gebleven, als tastbare herinneringen aan deze periode in de Nederlandse geschiedenis. Sommige locaties zijn nu zelfs te bezoeken, waardoor deze unieke bouwwerken niet in de vergetelheid raken.
Meer informatie: https://luchtwachttorens.nl/kokerschietbanen/

Herkomst foto: Flevolands Archief
0 reacties