Het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder (CHC NoP) is een onderzoek gestart naar de Razzia van november 1944. Doel is om alle beschikbare informatie te bundelen en te analyseren. Hiermee hoopt zij een duidelijker beeld te schetsen wat er gebeurde met de opgepakte jongens en mannen, en waar ze terechtkwamen. Al in de jaren ’90 hebben de mannen zelf hiertoe een oproep gedaan, maar helaas is dit nooit uitgevoerd. Toch wil men bij het CHC NoP nu een poging wagen om een wat meer globaal beeld te krijgen en voor nazaten een antwoord te creëren op vragen zoals ‘wat heeft mijn vader/opa meegemaakt?’, en ‘waar in Duitsland is hij mogelijk terecht gekomen?’
Onderzoek
Helaas zijn er geen lijsten (op dit moment) bekend met hoeveel (jonge)mannen opgepakt werden en hoeveel er terugkeerden. Dit komt omdat een gedeelte van de polderwerkers niet officieel ingeschreven stonden als ‘woonachtig’ in de Noordoostpolder. Desondanks wil het CHC NoP zoveel mogelijk namen en data verzamelen. Hiernaast probeert het CHC NoP meer inhoudelijk onderzoek te berichten. Dit door de verhalen en interviews die er nog zijn te bundelen en te analyseren.
Ook zijn er nog tal van archieven die verspreid informatie bevatten, door deze te combineren met elkaar kan er in ieder geval een completer beeld geschetst worden dan nu het geval is.
Verblijf in Duitsland en terugkeer
Het verblijf in Duitsland, de route en het werk wat de dwangarbeiders moesten uitvoeren is zeer divers geweest. Door onderzoek proberen ze een beter beeld te krijgen waar de mannen tewerkgesteld werden en hoe hun ervaringen waren.
Tijdens hun verblijf kwamen ze ook in contact met andere opgepakte mannen, veel uit Rotterdam maar ook uit andere plaatsen in Drenthe en Friesland. Eveneens hopen ze met het onderzoek te achterhalen hoe en wanneer de mannen terugkwamen.
Oproep
Enkele mannen hebben na de oorlog hun dagboek en belevenissen uitgewerkt en gepubliceerd. Voorbeelden zijn Sjoerd Snoek ‘Na de razzia’ en KLUMPJE, D.A., m.m.v. A. van DOORN – Razzia in de Noordoostpolder. Ook niet gepubliceerde dagboeken worden gebruikt, enkele zijn reeds bekend maar andere liggen nog bij families mogelijk op zolder, of in een kast.
Heeft u meer informatie of verhalen, en wilt u deze delen t.b.v. onderzoek dan horen wij dit graag van u!
Neem hiervoor contact met ons op, stuur ons een e-mail: info@chcnop.nl of kom langs:
Elke donderdagmiddag 14:00-16:00
Adres: Harmen Visserplein 2, 8302 BW Emmeloord
Let op: tijdens schoolvakanties gesloten
Teksten en beeld: Alle rechten voorbehouden
0 reacties